The Sidings Newhaven

A community meanwhile use hub located on the historic Railway Quay in Newhaven

Hospitality Community

sustainability, Newhaven

The Sidings bistro at Railway Quay Newhaven is a community sustainability hub that has been developed for the use of, and operated by, the community as part of the maritime towns ‘Re-Imagining Newhaven project’, delivered using available towns funding and supported by CIL.

The site is a former railway dock which had been vacant for years. This project is a 5 year meanwhile scheme which allows for future expansion on the site, future proofing this area for growth. The design and construction repurposed used shipping containers on pad foundations/anchors. Due to the level of contamination, from the quays former use, extensive land remediation had to take place, restoring the site to its baseline condition, and removing all environmental risks. The site had no services infrastructure, so the team had to bring in all services and introduce a foul water treatment system (the meanwhile use made it unviable to bring in mains services).

Stickland Wright supported the team in the detailed design and delivery of The Sidings, another project for us in a town that we are heavily invested in.

Project team includes:

Client: Lewes District and Eastbourne Borough Council

Construction: OSM Construction

Employers Agent: Crossley Anderson

Concept Architects: Felce & Guy 

Building Services Engineer: Delta Green